Vragen over Artas Robotic FUE

Antwoord op al uw vragen over de Artas Robotic FUE haartransplantatie methode, zoals de voor- en nadelen van deze behandeltechniek.

my-post-5

Beau

Assistente

 

Wat houdt de Artas Robotic FUE haartransplantatie methode in?

De groeiende populariteit van haartransplantaties met Follicular Unit Extraction (FUE) heeft geleid tot belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van haartransplantatiechirurgie. ARTAS Robotic FUE systeem is een belangrijke ontwikkeling op dit vlak. Deze volledig geautomatiseerde machine is de eerste robot die is ontworpen om de FUE haartransplantatieprocedure zeer precies uit te voeren.

De ARTAS robot scant en digitaliseert een klein gebied van de hoofdhuid om iedere haar te identificeren door het gebruik van complexe softwarealgoritmes en op maat gemaakte chirurgische camera’s. Het is de eerste en enige geautomatiseerde FUE haartransplantatiemethode die gebruik maakt van een optisch geleidingssysteem voor de identificatie, locatie en extractie (‘oogsten’) van haarzakjes, uiteraard onder toezicht van een chirurg.

Wat zijn de voordelen van de Artas Robotic FUE methode?

  • Het ARTAS Systeem kiest haarzakjes uit op basis van een hele reeks digitale berekeningen. Haarzakjes worden vervolgens verzameld zonder dat het uiterlijk van het donorgebied wordt aangetast.
  • Het zogenoemde ‘Optisch Geleidingssysteem’ van de ARTAS Robot analyseert de hoofdhuid door hem uit te vergroten, waardoor het isoleren en vrijmaken van de follikels met microscopische precisie kan worden uitgevoerd.
  • Het dubbele punch mechanisme dat wordt gebruikt om de folliculaire eenheden van het omringende weefsel te isoleren, minimaliseert de schade aan uw hoofdhuid en maximaliseert het behoud van de follikels.
  • Tijdens de ingreep wordt er een ‘tensioner’ geplaatst op uw hoofdhuid. Deze ‘spanner’ is een klein plastic frame en wordt gebruikt om uw hoofdhuid te strekken. Hiermee kan de ARTAS Robotarm beter en preciezer de follikels selecteren. De ruimte binnen het frame is het gebied waarin de robot actief werkt.

Wat zijn de nadelen van de Artas Robotic FUE methode?

Na het verzamelen van de follikels dienen er zogenoemde ‘kanalen’ (recipient sites) te worden gemaakt in het te behandelen gebied. Deze openingen zijn iets groter wanneer wordt vergeleken met de DHI Implanter. Het herstel duurt om deze reden 5-10 dagen langer dan bij de DHI methode.

Vergeleken met de DHI en Micro FUE methode, heeft de Artas Robotic FUE methode ook het nadeel dat uw hoofdhuid volledig geschoren moet worden.

Is de Artas Robotic FUE methode geschikt voor zowel mannen als vrouwen?

De ARTAS Robotic FUE methode is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De geschiktheid voor een haartransplantatie wordt beoordeeld op basis van medische factoren en de kwaliteit van uw donorgebied. Uw geslacht heeft daar geen invloed op.

Welke vormen van kaalheid bij mannen kunnen behandeld worden met de Artas Robotic FUE methode?

Graag leggen wij u dit uit op basis van de zogenoemde Norwood schaal. De Norwood schaal is een uiterst nuttig hulpmiddel om te bepalen hoe kaal een man is en of er iets aan die haaruitval kan worden gedaan. Tijdens het eerste consult bij Visus Haarkliniek analyseren wij uw vorm van kaalheid en categoriseren wij dit op basis van de Norwood schaal.

Kaalheid gecategoriseerd als Norwood schaal 1, heeft in principe geen haartransplantatie nodig. Daarbij is enkel LLLT of XL Hair mogelijk.

Norwood schaal 2 tot en met 5, kunnen worden behandeld met de ARTAS Robitic FUE methode. De Norwood schalen 6 en 7 zijn lastiger te behandelen, omdat het kale gebied ten opzichte van het maximum aantal te implanteren grafts, te groot is.

In de ben ik geschikt test op onze website, kunt u de afbeeldingen van de Norwood schaal terugvinden.

Welke vormen van kaalheid bij vrouwen kunnen behandeld worden met de Artas Robotic FUE methode?

Graag leggen wij u dit uit op basis van de zogenoemde Ludwig schaal. De Ludwig schaal is een uiterst nuttig hulpmiddel om te bepalen hoe kaal een vrouw is en of er iets aan die haaruitval kan worden gedaan. Tijdens het eerste consult bij Visus Haarkliniek analyseren wij uw vorm van kaalheid en categoriseren wij dit op basis van de Ludwig schaal. Alle categorieën, schaal 1 tot en met 4, kunnen behandeld worden met de ARTAS Robitic FUE methode.

In de ben ik geschikt test op onze website, kunt u de afbeeldingen van de Ludwig schaal terugvinden.

Ik heb last van eczeem of heb problemen met mijn huid, kan ik behandeld worden met de Artas Robotic FUE methode?

Indien uw problemen en/of aandoening onder controle is, kan er behandeld worden. Tijdens het consult kan onze dermatoloog een beoordeling geven van uw huid(aandoening). Op basis daarvan kan er een behandelplan worden opgesteld.

Hoe lang duurt een Artas Robotic FUE haartransplantatie?

Een haartransplantatie met het ARTAS Systeem duurt 4-8 uur, afhankelijk van het gewenste resultaat.

Wanneer kan ik na een Artas Robotic FUE haartransplantatie mijn haren laten verven?

8 weken na de behandeling kunt u uw haren weer laten verven.

Wanneer kan ik na een Artas Robotic FUE haartransplantatie mijn (geïmplanteerde) haren laten knippen?

4 weken na de haartransplantatie mag u weer uw haren laten knippen, maar uw huid blijft wel kwetsbaar. Geef dit door aan uw kapper. U mag uw hoofd niet scheren, ook niet met een scheerapparaat/tondeuse. Enkel het laten knippen van uw haren met een schaar is toegestaan.

6 maanden na de haartransplantatie kunt u uw haren weer scheren.

Krijg ik een litteken na een Artas Robotic FUE haartransplantatie en wat voor complicaties kunnen er ontstaan?

Krab niet aan het behandelde en het donorgebied, zeker niet in de eerste maand na de haartransplantatie. Dit vertraagt het genezingsproces, veroorzaakt littekens en nieuwe haargroei is dan niet meer mogelijk op die plek.

Complicaties komen weinig voor bij een haartransplantatie. Mogelijke complicaties zijn:

  • Een infectie. U krijgt adviezen om de kans daarop zo klein mogelijk te houden. Een infectie komt dan ook nauwelijks voor.
  • Een allergische reactie op de plaatselijke verdoving. Dit komt bijna nooit voor.
  • Een ‘doof’ gevoel in het gebied waar de haren zijn verwijderd. Dit is vervelend, maar kan geen kwaad. Het gaat na een paar weken vanzelf over.
  • Zwelling van het voorhoofd. Dit kan vooral gebeuren als er haren zijn getransplanteerd naar de voorkant van het hoofd. Soms zwelt het gezicht ook op. De zwelling wordt na een paar dagen vanzelf minder.
  • Ingegroeide haren. Dit gaat vanzelf over.

Hoe lang moet ik de voorgeschreven medicatie te gebruiken na de Artas Robotic FUE haartransplantatie?

De voorgeschreven medicatie gebruikt u meestal tot 5 dagen na de behandeling. Afhankelijk van uw situatie, kan het medicatiegebruik en de duur worden aangepast. Tijdens het consult, zal onze arts u hier meer over vertellen.

Kan ik na een Artas Robotic FUE haartransplantatie een pet, muts of hoed dragen?

De eerste 15 dagen na de behandeling mag u géén pet, muts of hoed dragen. Na 15 dagen is het dragen van een pet of hoed, op voorwaarde dat deze niet te strak zit, weer mogelijk. Een katoenen (gewoven) muts of bandana, mag u 1 maand na de haartransplantatie dragen. Indien u dit eerder doet, bestaat er een kans dat de transplantaten uit uw hoofdhuid worden getrokken of dat de groeirichting veranderd.

Kan ik een niet chirurgische, ondersteunende behandeling combineren met Artas Robotic FUE haartransplantatie?

Een niet chirurgische behandeling, zoals LLLT en XL Hair, is te combineren met een haartransplantatie op uw hoofdhuid. Een dergelijke combinatie stimuleert het herstel van uw hoofdhuid en draagt bij aan het behalen van een maximaal resultaat.

Wanneer begin ik resultaat te zien na een Artas Robotic FUE haartransplantatie?

De getransplanteerde haren vallen uit in de eerste maand. Dit is normaal. Zo’n 3 tot 4 maanden na de behandeling zult u merken dat er weer haren gaan groeien op de plek dat eerst kaal was. In het begin kunnen de haren dun en krullend zijn. Naarmate de haren verder groeien, zullen ze steeds meer op uw andere haar gaan lijken. Na 9 tot 12 maanden is het definitieve resultaat goed zichtbaar.

Is het resultaat van de Artas Robotic FUE haartransplantatie blijvend en permanent?

Het resultaat van een behandeling met het ARTAS Systeem is meestal blijvend. De getransplanteerde haren gaan vaak een leven lang mee, aangezien ze geoogst worden van de achterkant van het hoofd, en daardoor niet vatbaar zijn voor de oorzaken die normale mannelijke kaalheid veroorzaken.

Voel ik pijn tijdens een Artas Robotic FUE haartransplantatie behandeling?

De haartransplantatie wordt uitgevoerd met lokale anesthesie (verdoving). Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Comfort-in naaldvrije verdovingstechniek. Nadat de verdoving met de Comfort-in techniek heeft plaatsgevonden, wordt er onder de huid een mix van NaCL (fysiologische zoutoplossing), adrenaline en lidocaïne (verdoving) gespoten. Om een goede verdeling onder de huid mogelijk te maken, wordt er enkel in deze tweede verdovingsfase naalden gebruikt. Doordat eerst is gewerkt met de Comfort-in, zult u tot 40% minder pijn voelen van de tweede verdovingsfase. Nadat u verdoofd bent, zult u niet veel meer voelen van de behandeling.

Voel ik pijn na een Artas Robotic FUE haartransplantatie behandeling?

Het effect van de plaatselijke verdoving houdt nog een aantal uren aan, zo’n 12 tot 14 uur. Als de verdoving eenmaal is uitgewerkt, zult u ook nauwelijks last hebben van de behandeling.

De eerste paar dagen na de behandeling is napijn mogelijk, de wond kan branderig aanvoelen (zoals een schaafwond). U mag voor de pijn paracetamol zonder codeïne innemen (tot vier keer per dag twee tabletten van 500mg paracetamol).

Moet ik op nacontrole komen na een Artas Robotic FUE haartransplantatie behandeling?

Op de tweede dag na de operatie, komt u bij ons voor een wasbeurt. Vervolgens zien wij u na 1 maand, 6 maanden en 12 maanden voor controle graag terug. Na 12 maanden is het eindresultaat zichtbaar. Indien u problemen heeft, zien wij u graag eerder terug!

Wanneer kan ik beginnen met werken na de Artas Robotic FUE haartransplantatie?

Binnen een paar dagen na de behandeling met het ARTAS Robot Systeem kunt u weer aan het werk.

Hoeveel grafts kunnen er maximaal op 1 dag worden geïmplanteerd met de Artas Robotic FUE behandelmethode?

Het maximum aantal grafts dat met de ARTAS Robotic FUE methode op één dag kan worden geïmplanteerd, is 4500. Indien u meer grafts nodig heeft dan kunt u, afhankelijk van uw donorgebied, een tweede sessie laten uitvoeren 1 jaar na de initiële behandeling.

Wanneer zal mijn huid beginnen te herstellen van de Artas Robotic FUE behandeling?

Het genezingsproces van uw huid begint al op dag 1 na de behandeling. Uw huid blijft in de eerste maand echter nog wel gevoelig.

Is het normaal dat het donorgebied en het behandelde gebied gaat jeuken na de Artas Robotic FUE haartransplantatie behandeling?

Jeuk is normaal en hoort bij het genezingsproces. De duur hiervan kan variëren per persoon en is onder andere afhankelijk van huidskleur /-soort. Niet iedereen heeft last van jeuk. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen.

Is de roodheid die na de Artas Robotic FUE haartransplantatie ontstaat, blijvend?

Roodheid hoort bij het genezingsproces en is van tijdelijke duur. Dit kan in tijdsduur variëren per persoon en huidskleur /-soort. Vaak zie je meer roodheid bij mensen met een lichte huidskleur. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat kost een haartransplantatie met de Artas Robotic FUE behandelmethode?

De prijs varieert en hangt af van de gewenste dichtheid. Voor een schatting kunt u onze prijslijst bekijken. U kunt ook een afspraak maken voor een gratis consult bij Visus Haarkliniek.

Vormt een lage of hoge bloeddruk een belemmering voor een haartransplantatie?

Indien u structureel last heeft van een lage (een bovendruk lager dan 70) of van een hoge (een bovendruk na medicatiegebruik hoger dan 160) bloeddruk, kunnen wij u niet behandelen. Bij een lage bloeddruk neemt de kans op flauwvallen toe. Tevens bestaat er een kans dat niet alle delen van het lichaam voldoende bloed (dus ook zuurstof) krijgen. Tijdens een haartransplantatie behandeling vormt dit een risico. Hierdoor is de situatie medisch niet verantwoord.

Een hoge bloeddruk (hypertentie) is een relatieve contra indicatie voor een haartransplantatie. U mag tijdens de behandeling uw medicijnen blijven gebruiken. Indien uw bovendruk ondanks het medicatiegebruik méér dan 160 bedraagt, is de behandeling medisch niet verantwoord. Uw bloedcirculatie is dan erg snel, waardoor de kans op bloedverlies aanzienlijk wordt verhoogd. U dient ook rekening te houden met eventuele spanning / zenuwen net vooraf en tijdens de behandeling. Dit verhoogt de bloeddruk ook vergeleken met wanneer u rustig bent.

Tijdens de ingreep wordt de bloeddruk goed gemonitord door ons medisch team. Vooraf aan de ingreep voeren wij een sneltest uit waarbij wij de stollingstijd (coagulation) analyseren, de zogenoemde Coagucheck. Dit doen we door middel van bloed af te nemen via uw vinger. Indien de stollingstijd méér dan gemiddeld is, dan vormt dit een risico tijdens de ingreep. Er kan dan tijdens de haartransplantatie een situatie optreden waardoor u te veel bloed verliest. Afhankelijk van het testresultaat, kan de behandeling gestaakt worden. We nemen geen risico’s.

Vormt alcoholgebruik en/of roken een belemmering voor een haartransplantatie?

Alcohol verdunt uw bloed en leidt tot meer bloeding tijdens de ingreep. Verder heeft alcoholgebruik een negatief effect op wondgenezing. Vooraf aan de behandeling adviseren wij u om te stoppen met alcoholgebruik. Als u vindt dat dit niet haalbaar is, vragen we u om in ieder geval 5 dagen voor én 5 dagen na de haartransplantatie géén alcohol te nuttigen.

Nicotine vermindert de doorbloeding door uw hoofdhuid en zit daarmee een optimale wondgenezing in de weg. Vooraf aan de behandeling adviseren wij u om te stoppen met roken. Als u vindt dat dit niet haalbaar is, vragen we u om in ieder geval 5 dagen voor én 5 dagen na de haartransplantatie niet te roken.

Top