Vragen over gezichtshaartransplantatie

Antwoord op al uw vragen over een gezichtshaartransplantatie en de toegepaste techniek voor het
uitvoeren van deze behandeling.

dsc08906_adobespark

R. Abou

AIOS Cardiologie

 

Hoeveel grafts heb ik nodig voor een baardtransplantatie?

Het aantal grafts dat u nodig heeft voor een gezichtshaartransplantatie (baard en/of snor) kan variëren van 50 tot 2500 grafts. Dat is afhankelijk van het doel van de ingreep. Wanneer u een klein litteken wilt maskeren, dan heeft u bijvoorbeeld voldoende aan 50-100 grafts. Indien de ingreep is gericht op een volledig herstel van de baard of het creëeren van een vollere look, dan moet u eerder denken aan 4000-4500 grafts.

Kan ik een gezichtshaartransplantatie combineren met een haartransplantatie?

Indien het totaal aantal grafts wat er voor de meerdere gebieden nodig is een maximum heeft van 4500, dan kunnen de behandelingen tijdens één sessie worden uitgevoerd.

Ik heb een haartransplantatie gehad, na hoeveel tijd kan ik een baard en/of snortransplantatie krijgen?

Indien een combinatiebehandeling van beide zones niet op dezelfde dag mogelijk is, dan adviseren we om 1 jaar na de haartransplantatie een andere zone te behandelen. Het donorgebied moet namelijk eerst volledig genezen zijn alvorens een volgende ingreep uitgevoerd kan worden en er weer donorharen kunnen worden geoogst.

Hoe wordt de vorm van uw nieuwe baard bepaald?

Tijdens het consult en vooraf aan de ingreep, wordt de vorm van uw baard en/of snor bepaald. Dit gebeurt in overleg met u, waarbij de arts er uiteraard voor zorgt dat het ontwerp zo natuurlijk mogelijk is. Het is daarbij nuttig dat u foto’s meeneemt van mensen van wie u de baardvorm mooi vindt. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste vorm te bepalen.

Wat zijn de risico’s van een gezichtshaartransplantatie?

Een gezichtshaartransplantatie is een zeer veilige procedure. Sommige zwellingen en blauwe plekken kunnen zich gedurende de eerste week na de ingreep ontwikkelen. Er kan wat pijn of ongemak zijn met betrekking tot injecties om het gebied te verdoven, maar de procedure zelf is pijnloos. Nadat de verdoving is uitgewerkt, is napijn mogelijk. De wond kan branderig aanvoelen, zoals een schaafwond.

Wat is de survival rate bij gezichtshaartransplantatie?

Patiënten die een gezichtshaartransplantatie, baard- en/of snortransplantatie, ondergaan kunnen rekenen op een survival rate (overlevingskans van geïmplanteerde haarzakjes) van gemiddeld 80-85%. Daarbij wordt géén onderscheid gemaakt in het gebied dat is behandeld.
Dit percentage kan veranderen op basis van de leefwijze van patiënt. Factoren zoals roken, het drinken van alcohol, medicijngebruik en het niet naleven van de nazorg voorschriften hebben een negatief invloed.

Wat is het uiterlijke resultaat dat ik mag verwachten bij gezichtshaartransplantatie?

Het resultaat van gezichtshaartransplantatie is volledig afhankelijk van het type haar dat de patiënt heeft in het donorgebied. Graag leggen wij dit uit met een voorbeeld. Indien patiënt op het gezicht van nature dun, stijl haar heeft terwijl het donorgebied vooral uit dikker, krullend haar bestaat dan zullen de geïmplanteerde haarzakjes op het gezicht ook dik en krullend zijn.

Wat is de dichtheid bij gezichtshaartransplantatie?

Het is niet mogelijk om eenduidig antwoord te geven op deze vraag. De dichtheid die met gezichtshaartransplantatie gepland wordt, is afhankelijk van hoe groot het gebied is dat wordt behandeld. Om deze reden wordt van patiënten die een baard- en/of snortransplantatie overwegen verwacht dat zij het antwoord op deze vraag in bovenstaande context evalueren.

Indien het te behandelen gebied groot is, dan wordt tijdens het consult een berekening gemaakt in het aantal te implanteren grafts en wordt dit tijdens het consult met de patiënt besproken. Tijdens de transplantatie zal dit besproken aantal het maximum te implanteren grafts zijn.

Wanneer bij gezichtshaartransplantatie een groot gebied en/of het gehele baard en snorgebied wordt behandeld, neemt de kans op complicaties zoals Necrose (afsterven van cellen en/of weefsel door beschadiging) toe. Om deze reden is het niet mogelijk om méér dan 2000-2500 grafts per sessie te implanteren. Wanneer het volledige baard- en snorgebied moet worden behandeld, moet u minimaal rekenen op 4000 grafts voor een gemiddelde dichtheid. In een dergelijk geval zult u na één transplantatiebehandeling niet de gewenste dichtheid bereiken indien het te behandelen gebied groot is. Wij adviseren daarom aan patiënten die een complete baard- en snorgebied willen laten behandelen, 2 transplantatiebehandelingen om de gewenste dichtheid te behalen. De tweede transplantatie behandeling kan 12-15 maanden na de eerste sessie plaatsvinden, afhankelijk van het herstel. Meerdere transplantatiebehandelingen zijn alleen mogelijk indien het donorgebied van patiënt voldoende donorharen en dichtheid heeft. Tijdens het eerste consult zullen onze artsen dit beoordelen en hier uitspraak over doen.

Indien het te behandelen gebied klein/smal is of indien het gaat om een behandeling waarbij wordt gewerkt aan het behalen van méér dichtheid (touch up behandeling), kunnen er meer grafts worden geïmplanteerd in dat specifieke gebied. In een optimale situatie, kunnen er 40-45 grafts worden geïmplanteerd per vierkante centimeter (cm2).

Waarom wordt een gezichtshaartransplantatie uitgevoerd met enkel de DHI methode?

  • De DHI Implanter maakt het mogelijk om de haarzakjes direct te implanteren, dus zonder vooraf gemaakte incisies in de ontvangende zone. Dit betekent minimale schade aan de huid en een sneller herstel.
  • Het gebruik van de DHI Implanter garandeert volledige controle en veiligheid over de diepte, richting en hoek van de geïmplanteerde haarzakjes.
  • Toepassing van de DHI techniek zorgt er voor dat er bijna géén sprake is van bloeding tijdens het implantatieproces.
  • Dankzij de DHI methode is het mogelijk om 50-55 haarzakjes te implanteren per cm2, dit terwijl bij de Micro FUE methode het er 40-45 per cm2 zijn.

Hoeveel dagen na de ingreep mag ik mijn baard weer scheren?

De getransplanteerde haren komen van een gebied waar de haargroei sneller is. Om deze reden zult u tijdens het genezingsproces regelmatig de getransplanteerde haren moeten bijknippen met een schaar. Dit door het verschil in groeisnelheid en om visueel gezien een gelijke lengte te bewaken. Na 6-12 maanden passen de getransplanteerde haren zich aan de omgeving aan en merkt u geen verschil meer met uw eerdere baard- en snorharen.

Het scheren van uw baard- en snorharen (die zijn getransplanteerd) is na 6 maanden weer mogelijk. In de periode daarvoor bestaat er een kans dat u de haarzakjes beschadigt.

Wat zal de kwaliteit van mijn baard zijn na een gezichtshaartransplantatie?

De kwaliteit van uw baard en baardgroei is afhankelijk van de baardverzorging die u verricht na de behandeling. Indien u kwalitatieve verzorgingsproducten gebruikt nadat het herstel van de behandeling heeft plaatsgevonden, zult u meer optimale groei en een gezonde glans creëren. Daarbij kunt u zelf keuzes maken tussen de verzorgingsproducten die op de markt beschikbaar zijn.

Hoe lang duurt een gezichtshaartransplantatie?

Dat is afhankelijk van het aantal grafts wat u nodig heeft. Gemiddeld duurt de ingreep 4-6 uur.

Moet ik op nacontrole komen na een gezichtshaartransplantatie?

Wij maken met u een afspraak voor de eerste wasbeurt. De eerste keer wassen van het behandelend en donorgebied doen wij samen in de kliniek. Dat gebeurt op dag 2 na de ingreep. Vervolgens zien wij u na 1 maand, 6 maanden en 12 maanden voor controle graag terug. Na 12 maanden is het eindresultaat zichtbaar.

Top