Vragen over DHI

Antwoord op al uw vragen over de Direct Hair Implantation haartransplantatie methode, zoals de voor- en nadelen van deze behandeltechniek.

my-post-21zmet-logo

H. Alimohamad

Arts

Wat houdt de DHI haartransplantatie methode in?

De DHI methode is een haartransplantatietechniek die wordt uitgevoerd met behulp van een speciale implantatiepen, ook wel de DHI Implanter genoemd. De geoogste transplantaten worden bij deze methode direct in het ontvangende gebied geïmplanteerd.

Wat zijn de voordelen van de DHI methode?

Direct Hair Implantation (DHI) zorgt voor een natuurlijke look en de maximale haardichtheid. De kans op littekens in het ontvangende gebied is minimaal bij DHI, omdat er geen kanalen hoeven te worden gemaakt. Tevens is er geen bloeding in de implantatiefase. Het risico van korstvorming is daarom ook erg laag. Door minder beschadiging van de hoofdhuid, is het herstel sneller bij de DHI-techniek.

Wat zijn de nadelen van de DHI methode?

De DHI methode heeft als belangrijkste nadeel dat de ingreep langer duurt, waardoor er tijdens één sessie maximaal 3000 grafts kunnen worden getransplanteerd. Terwijl bij de Micro FUE methode het maximum 4500 grafts is.

Wanneer kan er met de DHI methode de maximale dichtheid van 50-55 grafts per cm2 worden bereikt?

In vergelijking met de MicroFUE methode, kan er inderdaad méér dichtheid worden bereikt met de DHI methode. Het gebruikte instrumentarium bij de DHI methode is fijner en maakt het mogelijk om in hetzelfde gebied méér grafts te implanteren. Echter, de informatie op de website (50-55 grafts per cm2) betekent een maximum. Vooraf aan de behandeling wordt de omvang van het totale kale gebied nogmaals geanalyseerd en wordt besloten hoe deze opgevuld zal worden op basis van het beschikbare totaal aantal grafts in het donorgebied.

Indien u bijvoorbeeld 3000 geschikte, gezonde grafts heeft in het donorgebied, u inhammen heeft en de kruin kaal is, dan zijn 3000 grafts niet voldoende om de maximale dichtheid (50-55 grafts/cm2) te bereiken. Er kunnen dan 2 keuzes worden gemaakt. Om de maximale dichtheid te bereiken, alle grafts enkel op de kruin implanteren of enkel op de inhammen. Een andere optie is de grafts te verspreiden, zodat beide zones (deels) worden opgevuld.

Indien enkel één zone wordt opgevuld, dan kan er gewerkt worden met het maximum van 50-55 grafts per cm2. Indien de te behandelen zone groter is, dan is het zonde om één gebied maximale dichtheid te geven en voor het andere gebied géén grafts meer over te houden. Vooraf aan de behandeling, bij het tekenen van de haarlijn, wordt het plan met de patiënt nogmaals besproken en er goedkeuring gevraagd voor de keuze.

Kan de DHI haartransplantatie bij iedere patiënt worden toegepast?

Indien de patiënt eerder één of meerdere keren elders een FUE/FUT behandeling heeft gehad, kan de DHI methode niet meer worden toegepast in het gebied die eerder is behandeld omdat de slagingskans van de behandeling aanzienlijk afneemt. Indien patiënt uitdrukkelijk de keuze maakt voor de DHI methode en de lage slagingskans accepteert, vervalt de garantie regeling volledig. Bovendien kan er tijdens de ingreep besloten worden om alsnog af te wijken van de DHI methode en kan er worden overgestapt naar de FUE methode. De reden hiervoor is dat een eerder behandeld gebied met de FUE/FUT methode, niet meer soepel genoeg is en de geoogste grafts niet méér kunnen worden geïmplanteerd in de huid met de DHI Implanter.

De DHI methode is minder geschikt voor mensen met krullend, kroes haar. Dit heeft te maken met het feit dat het lastiger is om een graft die krullend van aard is, in de DHI implanter te plaatsen. De kans dat deze grafts worden beschadigd tijdens dit proces, is groter vergeleken met steil haar. Echter, heeft de DHI Implanter naaldpunt verschillende maten en vormen. In sommige gevallen kan deze methode ook worden toegepast indien u kroes haar heeft. Onze arts zal tijdens het medisch consult beoordelen of uw haartype geschikt is voor deze behandelmethode.

Is de DHI methode geschikt voor zowel mannen als vrouwen?

De DHI methode is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De geschiktheid voor een haartransplantatie wordt beoordeeld op basis van medische factoren en de kwaliteit van uw donorgebied. Uw geslacht heeft daar geen invloed op.

De DHI methode is voor vrouwen zeer geschikt, gezien de haren niet geschoren hoeft te worden. Enkel het donorgebied wordt bijgeknipt om de grafts te kunnen selecteren en er uit te kunnen halen.

Welke vormen van kaalheid bij mannen kunnen behandeld worden met de DHI methode?

Graag leggen wij u dit uit op basis van de zogenoemde Norwood schaal. De Norwood schaal is een uiterst nuttig hulpmiddel om te bepalen hoe kaal een man is en of er iets aan die haaruitval kan worden gedaan. Tijdens het eerste consult bij Visus Haarkliniek analyseren wij uw vorm van kaalheid en categoriseren wij dit op basis van de Norwood schaal.

Kaalheid gecategoriseerd als Norwood schaal 1, heeft in principe geen haartransplantatie nodig. Daarbij is enkel LLLT of XL Hair mogelijk.

Norwood schaal 2 tot en met 3 Vertex, kunnen worden behandeld met de DHI methode. De Norwood schalen 4 tot en met 7 zijn lastiger te behandelen, omdat het kale gebied ten opzichte van het maximum aantal te implanteren grafts, te groot is.

In de ‘ben ik geschikt test op onze website, kunt u de afbeeldingen van de Norwood schaal terugvinden.

Welke vormen van kaalheid bij vrouwen kunnen behandeld worden met de DHI methode?

Graag leggen wij u dit uit op basis van de zogenoemde Ludwig schaal. De Ludwig schaal is een uiterst nuttig hulpmiddel om te bepalen hoe kaal een vrouw is en of er iets aan die haaruitval kan worden gedaan. Tijdens het eerste consult bij Visus Haarkliniek analyseren wij uw vorm van kaalheid en categoriseren wij dit op basis van de Ludwig schaal. Alle categorieën, schaal 1 tot en met 4, kunnen behandeld worden met een haartransplantatie.

In de ben ik geschikt test op onze website, kunt u de afbeeldingen van de Ludwig schaal terugvinden.

Kunnen vrouwen en mannen eenzelfde eindresultaat verwachten of zijn er verschillen na het uitvoeren van dezelfde behandeling? 

Grafts van vrouwelijke cliënten bestaan meestal uit 1 of 2 haren, dit terwijl bij mannelijk cliënten de grafts meestal variëren tussen 2-4 haren. Ondanks het transplanteren van het afgesproken aantal, kan het (subjectief ervaren) eindresultaat bij vrouwen een beperkte dichtheid zijn. Indien het behandelde gebied een groot oppervlak heeft, kan dit er toe leiden dat de (kale) hoofdhuid ook na de haartransplantatie nog steeds zichtbaar blijft.

Ik heb last van eczeem of heb problemen met mijn huid, kan ik behandeld worden met de DHI methode?

Indien uw problemen en/of aandoening onder controle is, kan er behandeld worden. Tijdens het consult kan onze dermatoloog een beoordeling geven van uw huid(aandoening). Op basis daarvan kan er een behandelplan worden opgesteld.

Hoe lang duurt een DHI haartransplantatie?

De duur van de DHI procedure is afhankelijk van de hoeveelheid haarzakjes die u nodig heeft en de mate van haarverlies. Een patiënt met een kleine hoeveelheid haarverlies kan slechts een korte sessie nodig hebben die ongeveer 3-4 uur duurt, terwijl voor 3000 grafts u dient te rekenen op ongeveer 6 uur.

Waarom worden er tijdens 1 sessie maximaal 3000 grafts geïmplanteerd bij de DHI methode?  

De reden hiervoor is dat bij de DHI techniek de DHI Implanter (speciale implantatiepen) wordt gebruikt voor implantatie. Alle grafts die worden geïmplanteerd moeten eerst in deze Implanter worden geplaatst alvorens de graft in de hoofdhuid kan worden geïmplanteerd. Dit is een tijdrovende handeling. Wanneer er méér dan 3000 grafts (moeten) worden geïmplanteerd, dan kost dit dermate veel tijd dat de grafts die tijdens de extractiefase van de ingreep (dus wanneer ze van het donorgebied worden geoogst), beginnen af te sterven. 3000 grafts is daarom een tijdslimiet die wij hebben ingevoerd om te voorkomen dat grafts beginnen af te sterven. 

Wanneer kan ik na een DHI haartransplantatie mijn haren laten verven?

8 weken na de behandeling kunt u uw haren weer laten verven.

Wanneer kan ik na een DHI haartransplantatie mijn (geïmplanteerde) haren laten knippen?

4 weken na de haartransplantatie mag u weer uw haren laten knippen, maar uw huid blijft wel kwetsbaar. Geef dit door aan uw kapper. U mag uw hoofd niet scheren, ook niet met een scheerapparaat/tondeuse. Enkel het laten knippen van uw haren met een schaar is toegestaan.

6 maanden na de haartransplantatie kunt u uw haren weer scheren.

Krijg ik een litteken na een DHI haartransplantatie en wat voor complicaties kunnen er ontstaan?

Krab niet aan het behandelde en het donorgebied, zeker niet in de eerste maand na de haartransplantatie. Dit vertraagt het genezingsproces, veroorzaakt littekens en nieuwe haargroei is dan niet meer mogelijk op die plek.

Complicaties komen weinig voor bij een haartransplantatie. Mogelijke complicaties zijn:

  • Een infectie. U krijgt adviezen om de kans daarop zo klein mogelijk te houden. Een infectie komt dan ook nauwelijks voor.
  • Een allergische reactie op de plaatselijke verdoving. Dit komt bijna nooit voor.
  • Een ‘doof’ gevoel in het gebied waar de haren zijn verwijderd. Dit is vervelend, maar kan geen kwaad. Het gaat na een paar weken vanzelf over.
  • Zwelling van het voorhoofd. Dit kan vooral gebeuren als er haren zijn getransplanteerd naar de voorkant van het hoofd. Soms zwelt het gezicht ook op. De zwelling wordt na een paar dagen vanzelf minder.
  • Ingegroeide haren. Dit gaat vanzelf over.

Hoe lang moet ik de voorgeschreven medicatie gebruiken na de DHI haartransplantatie?

De voorgeschreven medicatie gebruikt u meestal tot 5 dagen na de behandeling. Afhankelijk van uw situatie, kan het medicatiegebruik en de duur worden aangepast. Tijdens het consult, zal onze arts u hier meer over vertellen.

Kan ik na een DHI haartransplantatie een pet, muts of hoed dragen?

De eerste 15 dagen na de behandeling mag u géén pet, muts of hoed dragen. Na 15 dagen is het dragen van een pet of hoed, op voorwaarde dat deze niet te strak zit, weer mogelijk. Een katoenen (gewoven) muts of bandana, mag u 1 maand na de haartransplantatie dragen. Indien u dit eerder doet, bestaat er een kans dat de transplantaten uit uw hoofdhuid worden getrokken of dat de groeirichting veranderd.

Kan ik een niet chirurgische, ondersteunende behandeling combineren met DHI haartransplantatie?

Een niet chirurgische behandeling, zoals LLLT en XL Hair, is te combineren met een haartransplantatie op uw hoofdhuid. Een dergelijke combinatie stimuleert het herstel van uw hoofdhuid en draagt bij aan het behalen van een maximaal resultaat.

Wanneer begin ik resultaat te zien na een DHI haartransplantatie?

De haarstoppeltjes die na de behandeling voelbaar zijn, vallen in de meeste gevallen in de eerste maand uit. Na ongeveer drie maanden beginnen de haren opnieuw te groeien. Zes maanden na de behandeling is de haargroei goed zichtbaar. Na een jaar wordt er pas gesproken over een ‘eindresultaat’.

Is het resultaat van de DHI haartransplantatie blijvend en permanent?

Het resultaat van een haartransplantatie is permanent. Wij bieden dan ook levenslange groeigarantie aan. De geïmplanteerde haren komen uit het gebied, waar haren niet uitvallen. Dit zal dan ook niet gebeuren in hun nieuwe gebied.

Voel ik pijn tijdens een DHI haartransplantatie behandeling?

De haartransplantatie wordt uitgevoerd met lokale anesthesie (verdoving). Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Comfort-in naaldvrije verdovingstechniek. Nadat de verdoving met de Comfort-in techniek heeft plaatsgevonden, wordt er onder de huid een mix van NaCL (fysiologische zoutoplossing), adrenaline en lidocaïne (verdoving) gespoten. Om een goede verdeling onder de huid mogelijk te maken, wordt er enkel in deze tweede verdovingsfase naalden gebruikt. Doordat eerst is gewerkt met de Comfort-in, zult u tot 40% minder pijn voelen van de tweede verdovingsfase. Nadat u verdoofd bent, zult u niet veel meer voelen van de behandeling.

Voel ik pijn na een DHI haartransplantatie behandeling?

De eerste paar dagen na de behandeling is napijn mogelijk, de wond kan branderig aanvoelen (zoals een schaafwond). U mag voor de pijn paracetamol zonder codeïne innemen (tot vier keer per dag twee tabletten van 500mg paracetamol).

Moet ik op nacontrole komen na een DHI haartransplantatie behandeling?

Op de tweede dag na de operatie, komt u bij ons voor een wasbeurt. Vervolgens zien wij u na 1 maand, 6 maanden en 12 maanden voor controle graag terug. Na 12 maanden is het eindresultaat zichtbaar. Indien u problemen heeft, zien wij u graag eerder terug!

Wanneer kan ik beginnen met werken na de DHI haartransplantatie?

U kunt 2 tot 3 dagen na de haartransplantatie weer beginnen met werken. De dag nadat u de eerste afspraak voor de wasinstructie heeft gehad.

Hoeveel grafts kunnen er maximaal op 1 dag worden geïmplanteerd met de DHI behandelmethode?

Het maximum aantal grafts dat met de DHI methode op één dag kan worden geïmplanteerd, is 3000. Indien u meer nodig heeft en in één sessie de transplantatie wilt laten uitvoeren, dan raden wij de Micro FUE methode aan. Daar is het maximum voor één behandeling 4500 grafts.

Indien uw voorkeur toch uitgaat naar DHI en u méér dan 3000 grafts nodig heeft, dan kunt u een tweede sessie laten uitvoeren 1 jaar na de initiële behandeling.

Wanneer zal mijn huid beginnen te herstellen van de DHI behandeling?

Het genezingsproces van uw huid begint al op dag 1 na de behandeling. Uw huid blijft in de eerste maand echter nog gevoelig. Het gebruik van de DHI Implanter en het niet te hoeven maken van incisies in de ontvangende zones, minimaliseert de schade aan de hoofdhuid. Het herstelproces is daarom sneller bij de DHI methode vergeleken met de Micro FUE.

Is het normaal dat het donorgebied en het behandelde gebied gaat jeuken na de DHI haartransplantatie?

Jeuk is normaal en hoort bij het genezingsproces. De duur hiervan kan variëren per persoon en is onder andere afhankelijk van huidskleur /-soort. Niet iedereen heeft last van jeuk. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen.

Is de roodheid die na de DHI haartransplantatie ontstaat, blijvend?

Roodheid hoort bij het genezingsproces en is van tijdelijke duur. Dit kan in tijdsduur variëren per persoon en huidskleur /-soort. Vaak zie je meer roodheid bij mensen met een lichte huidskleur. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat kost een haartransplantatie met de DHI behandelmethode?

De kosten varieren en hangen af van uw wensen. Hoe meer haarzakjes er getransplanteerd moeten worden, hoe hoger de kosten. Wilt u toch alvast een indicatie, kijk dan op onze prijslijst. U kunt bij Visus ook een gratis consult aanvragen, daar kunt u al uw vragen stellen.

Top