Vragen over de behandelingen

Antwoord op al uw algemene vragen over de operaties en behandelingen die Visus Haarkliniek aanbiedt.

dsc08875

J. Tolmacova

Dermatoloog

Zijn de behandelingen die Visus Haarkliniek aanbiedt veilig?

Alle behandelingen die door Visus Haarkliniek worden aangeboden zijn veilige behandelingen, die de effectiviteit en veiligheid internationaal hebben bewezen. Wij nemen geen risico’s en werken enkel met steriele instrumenten. Ons instrumentarium wordt onder streng toezicht en in een professionele werkomgeving gesteriliseerd, namelijk in het IJsselland ziekenhuis. Verder gebruiken we steriele disposables (eenmalig gebruik, wegwerp producten).

Waarom voert Visus Haarkliniek géén FUT haartransplantatie uit?

De FUT haartransplantatie methode is een oudere techniek, waarbij er een stuk huid met haar van uw achterhoofd wordt weggehaald. De grootte van dit stuk varieert in omvang, afhankelijk van de hoeveelheid grafts die u nodig heeft. Nadat het stukje huid is verwijderd, wordt de huid gehecht en is er een zichtbaar litteken in het donorgebied. Bij FUT is er altijd sprake van een (groot en duidelijk) zichtbaar litteken.

Deze verouderde haartransplantatie techniek wordt (internationaal) steeds minder toegepast. Visus Haarkliniek voert om verschillende redenen géén FUT haartransplantatie uit:

  • Er wordt een grote wond gemaakt in het donorgebied;
  • Meer bloedverlies tijdens de ingreep;
  • Een hoger infectierisico;
  • Er moet meer verdovingsvloeistof worden gebruikt;
  • Langere genezingsproces in combinatie met meerdere hechtingen in het donorgebied;
  • Meer pijn en irritatie tijdens het genezingsproces (onder andere vanwege de hechtingen);
  • Meer kans op complicaties vergeleken met modernere technieken (FUE, DHI) waarbij de huid minimaal wordt beschadigd;
  • Er blijft een zichtbaar litteken over.

Kan er een allergische reactie optreden tijdens de haartransplantatie?

Tijdens het eerste consult vragen wij u naar verschillende aandoeningen en bekende allergieën. De kans dat er een allergische reactie optreedt is erg klein.

Wat is de wachttijd voor een haartransplantatie?

De gemiddelde wachttijd voor een haartransplantatie varieert tussen 1 en 2 maanden. U kunt een behandeling enkel boeken na het eerste consult.

Moet ik mijn haren laten scheren of knippen vooraf aan mijn haartransplantatie behandeling?

Indien u heeft gekozen voor een FUE behandeling, dan worden uw haren geschoren vooraf aan de ingreep. Dat wordt door ons gedaan vooraf aan de behandeling.

Inien u voor de DHI methode heeft gekozen, dan wordt enkel het donorgebied geschoren. Dat wordt door ons gedaan vooraf aan de behandeling.

Kan ik een haartransplantatie krijgen indien mijn haren geverfd zijn?

Geverfde haren vormen géén belemmering voor een haartransplantatie. U kunt 8 weken na de haartransplantatie weer uw haren (laten) verven.

Kort voor de behandeling ben ik opgenomen geweest in een ander ziekenhuis of kliniek, is dit een belemmering?

Indien u tot 3 maanden vooraf aan uw behandeling opgenomen bent geweest in een ziekenhuis in het buitenland, dan vragen wij u om dit aan ons door te geven. Wij willen u dan graag testen op MRSA. Indien u dan MRSA negatief bent, dan kan de behandeling doorgaan.

Indien u in Nederland opgenomen bent geweest in een ziekenhuis, dan vormt dit geen belemmering voor een behandeling bij Visus Haarkliniek.

Kort voor de behandeling heb ik een vliegreis gehad, is dit een belemmering voor een haartransplantatie?

Wij raden aan om de haartransplantatie behandeling minimaal 24 uur na een vliegreis te ondergaan. Enerzijds bent u dan (beter) uitgerust voor de lange ingreep en anderzijds neemt in deze periode de kans op een vliegtuigtrombose af.

Moet ik douchen vooraf aan mijn haartransplantatie?

Wij raden u aan om vooraf aan de haartransplantatie thuis te douchen. U kunt na de ingreep, nadat u de wasafspraak in de kliniek heeft gehad (meestal 1 dag na de behandeling), weer douchen.

Wat voor kleding moet ik aandoen op de dag van mijn haartransplantatie?

Wij adviseren u om makkelijk en loszittende kleding te dragen. De voorkeur gaat uit naar een wijde hals, zodat er géén strakke kleding over het hoofd getrokken hoeft te worden als u klaar bent met de behandeling. Draag géén witte kleding, maar kleding die ‘vies’ mag worden. U krijgt van ons een operatiehemd om te dragen tijdens de ingreep.

Kan ik sieraden dragen tijdens de haartransplantatie?

Wij vragen u om uw sieraden af te doen en niet mee te nemen naar de behandelkamer. U kunt uw spullen opbergen in de kledingkast.

Hoe lang duurt een haartransplantatie?

De duur van een haartransplantatie is afhankelijk van het aantal grafts die u nodig heeft. Gemiddeld duurt een behandeling 5 tot 8 uur. Dat is inclusief lunchpauze.

Ben ik wakker tijdens de haartransplantatie?

Tijdens de haartransplantatie bent u wakker en volledig bij bewustzijn. Wij passen enkele lokale verdoving op de huid toe. Tijdens de ingreep kunt u tv kijken, muziek luisteren en/of gamen (PlayStation).

Voel ik pijn tijdens de haartransplantatie?

De meeste patiënten voelen geen pijn tijdens de ingreep. Tijdens het toedienen van de verdoving kunt u druk ervaren en/of de verdovingsvloeistof voelen. Wanneer u verdoofd bent, ervaart u in principe geen pijn meer.

Moet ik gedurende de haartransplantatie behandeling, altijd op mijn rug blijven liggen?

Nee, tijdens de ingreep ligt u in verschillende posities. Afhankelijk van de fase van de behandeling ligt u op uw gezicht, rug, zij en/of gaat u half liggen.

Kan ik een pauze nemen indien ik me verveel tijdens de haartransplantatie behandeling?

Om een goede voortgang van de behandeling mogelijk te maken proberen we enkel pauzes in te lassen wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld een lunchpauze of pauze voor de wc. Wanneer u naar de wc moet, adviseren wij om dit vroegtijdig (10 minuten ervoor) aan te geven, zodat het behandelend team hier rekening mee kan houden en uw huid daar op kan voorbereiden (deels afdekken).

Wij doen er alles aan om verveling bij u te voorkomen. Ons all-in one entertainment system maakt het mogelijk om muziek te luisteren, films te kijken en te gamen. Onze ervaring is dat patiënten vinden dat de tijd voorbij vliegt!

Kan ik naar de wc gaan tijdens de haartransplantatie behandeling?

Dat is zeker mogelijk. Wanneer u naar de wc moet, adviseren wij om dit vroegtijdig (10 minuten ervoor) aan te geven zodat het behandelend team hier rekening mee kan houden en uw huid daar op kan voorbereiden (deels afdekken).

Wat moet ik doen indien ik tijdens de haartransplantatie behandeling vragen heb?

U kunt al uw vragen stellen tijdens de behandeling.

Kan ik gamen op de PlayStation tijdens de haartransplantatie?

Tijdens de operatie kunt u gebruik maken van ons all-in-one entertainment systeem. U krijgt daarbij een speciale bluetooth-headset met ‘noise cancellation’, zodat u maximaal kunt genieten van Netflix tot Spotify, Youtube en PlayStation.

Het meenemen van eigen PlayStation Games is toegestaan! Wij hebben een PlayStation 4 ter beschikking.

Moet ik nuchter zijn voor een haartransplantatie?

Wij raden u aan om thuis goed te ontbijten. U hoeft niet nuchter te zijn vooraf aan de behandeling, dat raden we af. Op de dag van de behandeling, vragen wij u geen caffeïne houdende producten zoals koffie te nuttigen.

Gezien de ingreep meerdere uren in beslag neemt, verzorgen wij een lunch voor u.

Moet ik eten en drinken meenemen op de dag van mijn haartransplantatie?

Nee, u hoeft geen eten en drinken mee te nemen. Wij verzorgen een lunch voor u.

Is er een beperking op het eten en drinken tijdens de haartransplantatie behandeling?

De dag van de operatie nuttigt u niet iets waar caffeine in zit (zoals koffie of cola).

Kan ik op de dag van mijn haartransplantatie roken of alcohol drinken?

Alcohol verdunt uw bloed en leidt tot meer bloeding tijdens de ingreep. Verder heeft alcoholgebruik een negatief effect op wondgenezing. Vooraf aan de behandeling adviseren wij u om te stoppen met alcoholgebruik. Als u vindt dat dit niet haalbaar is, vragen we u om in ieder geval 5 dagen voor én 5 dagen na de haartransplantatie géén alcohol te nuttigen. Indien u op de dag van de behandeling alcohol drinkt, dan moeten wij de behandeling annuleren.

Nicotine vermindert de doorbloeding door uw hoofdhuid en zit daarmee een optimale wondgenezing in de weg. Vooraf aan de behandeling adviseren wij u om te stoppen met roken. Als u vindt dat dit niet haalbaar is, vragen we u om in ieder geval 5 dagen voor én 5 dagen na de haartransplantatie niet te roken.

Ik ben verkouden en/of heb griep, moet mijn haartransplantatie behandeling verschoven worden naar een andere datum?

Indien er sprake is van een extreme vorm van griep, verkoudheid of infectie dan zullen we een nieuwe datum voor u inplannen.

Ik heb een vitamine en/of ijzertekort, is dit een belemmering voor de haartransplantatie?

Wij willen graag eerst dat uw bloedwaarden op peil zijn vooraf aan de behandeling. Een haartransplantatie is een cosmetische ingreep en medisch gezien niet noodzakelijk. Om deze reden zullen we u in een dergelijk geval aanraden om naar de huisarts te gaan. Wanneer er een stabiele en gezonde situatie is bereikt, kunnen wij u behandelen.

Hoeveel cm wordt het donorgebied geschoren?

Vooraf aan de ingreep wordt uw donorgebied geschoren met de tondeuse op standje 0.

Mag ik voor de haartransplantatie naar de kapper?

Ja, dat is geen enkel probleem. Indien u uw donorgebied op standje 0 laat scheren bij de kapper, dan hoeft dat niet meer in de kliniek te gebeuren.

Hoeveel cm moet het haar minimaal zijn?

Dat maakt niet uit. Wij kunnen in de kliniek bijscheren met de tondeuse.

Top