Vragen over de Nazorg

Antwoord op al uw vragen over de nazorg, het herstelproces en wat u staat te wachten na de behandeling.

Vragen over de Nazorg

Laurien

Assistente

 

Wat staat mij te wachten na een haartransplantatie?

U krijgt van ons een uitgebreid informatieblad mee met alle nazorg instructies, waarin we adviespunten geven voor het eerste jaar. Hieronder vindt u alvast een overzicht waarin we uitleg geven over het proces van de eerste 10 dagen na de behandeling.

Genezingsproces

 • Dag 1: Napijn is mogelijk, de wond kan branderig aanvoelen (zoals een schaafwond). U mag voor de pijn paracetamol innemen (tot vier keer per dag twee tabletten van 500mg paracetamol).
 • Dag 1 en 2: De wondjes kunnen nog iets nabloeden, wondvocht is normaal.
 • Dag 2/3: Het kan zijn dat uw huid opgezwollen is. Dat is normaal. Het komt vooral voor wanneer er getransplanteerd is bij de inhammen of het voorste gedeelte van het hoofd, de zwelling zakt richting de ogen. In de meeste gevallen komt dit voor op de vierde dag na de operatie. U kunt de zwelling masseren volgens onze instructies. Ook koelt u uw voorhoofd met een ice-pack of zakjes gevuld met doperwten elk uur voor 10 minuten. Let op dat u de eerste dagen op het getransplanteerde gebied niet mag wrijven, koelen of krabben! Koelen en masseren mag alleen op huid waar niet op geopereerd is.
 • Dag 2: U wast samen met ons in de kliniek voor het eerst uw haar.
 • Dag 1 tot en met 7: Overdag dient u de zweetband altijd te dragen. Dit om te voorkomen dat de zwelling gaat zakken. Wanneer u gaat slapen, moet u het nekkussen gebruiken en kunt u eventueel de zweetband afdoen als u hier veel last van heeft. Wanneer u wakker wordt, dient u de zweetband opnieuw te gebruiken. Ondervindt u géén last, dan is het advies om ook ’snachts de zweetband te gebruiken.
 • Dag 1 tot en met 7: Wij raden u aan om de eerste week minstens 3 liter water per dag te drinken.
 • Dag 5 tot 10: Korstjes laten los.
 • Dag 10: Eventuele zwelling is verdwenen.
 • Dag 10: Alle korstjes zijn er nu af. Soms kan dit proces 1-2 dagen langer duren. Er is dan géén reden om verontrust te zijn. Indien u nog korsten heeft op dag 10, dan willen we dit graag nakijken. We zouden u willen vragen ons een foto te mailen naar info@visushaarkliniek.nl, zodat wij uw hoofdhuid kunnen beoordelen.

Roodheid hoort bij het genezingsproces. Dit kan in tijdsduur variëren per persoon en huidskleur /-soort. Dit geldt ook voor jeuk, maar niet iedereen heeft daar last van. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat mag ik niet doen na een haartransplantatie?

De eerste dag niet douchen, u kunt weer douchen nadat u uw wasinstructie afspraak heeft gehad in de kliniek;

 • De eerste 10 dagen na uw behandeling niet langer dan 5 minuten douchen;
 • In de eerste week na de behandeling, de zweetband overdag niet afdoen;
 • In de eerste week na de behandeling niet slapen zonder nekkussen;
 • De eerste 14 dagen na de haartransplantatie géén geslachtsgemeenschap;
 • De eerste 4 weken na de haartransplantatie uw haren niet laten knippen;
 • U mag de eerste 2 weken na de ingreep niet sporten;
 • U mag de eerste 4 weken niet zwemmen, naar de sauna of hammam;
 • In de eerste maand na de haartransplantatie mag u het behandelde en het donorgebied niet krabben. Dit veroorzaakt ook littekens en kan leiden tot kale plekken in het behandelde gebied;
 • De eerste 8 weken na de behandelingen uw haren niet laten verven;
 • De eerste 2 maanden beschermt u het behandelde gebied van de felle zon, na 1 maand zou u een hoed of pet mogen dragen;
 • In de eerste 6 maanden mag u uw haren enkel laten knippen, het gebruik van een scheerapparaat / tondeuse wordt afgeraden

 

Wat moet ik doen ingeval van een nood of spoedsituatie na een haartransplantatie?

Bij problemen of noodsituaties buiten kantoor uren, belt u de spoedlijn (te vinden op het informatieblad die u van ons heeft gekregen). Deze is 24 uur bereikbaar. U wordt dan doorgeschakeld met één van onze behandelaars die uw situatie zullen beoordelen en indien nodig een afspraak met u inplannen.

Voor kritische situaties en ernstige complicaties werken wij samen met het IJsselland ziekenhuis, zodat wij u 24 uur per dag en 7 dagen per week van alle nodige zorg kunnen voorzien.

Hoe vaak en wanneer moet ik op nacontrole komen na een haartransplantatie?

Op de tweede dag na de operatie, komt u bij ons voor een wasbeurt. Vervolgens zien wij u na 1 maand, 6 maanden en 12 maanden voor controle graag terug. Na 12 maanden is het eindresultaat zichtbaar. Indien u problemen heeft, zien wij u graag eerder terug!

Ik woon op een verre afstand van de kliniek, kan ik de eerste afspraak na de behandeling, direct voor de volgende dag plannen?

Dat is zeker mogelijk. De afspraak voor de was instructie wordt 1 dag na de behandeling ingepland. Indien u bijvoorbeeld op vrijdag bent behandeld, adviseren wij u om op maandag terug te komen. Indien dit niet mogelijk is in verband met de verre reistijd, kunt u eventueel ook op zaterdag terug komen. Omdat wij op zondag gesloten zijn geldt voor de patiënten die op zaterdag behandeld zijn dat het wassen van de haren plaats vind op maandag. Geef uw voorkeur door aan onze assistentes.

Kan ik een niet chirurgische, ondersteunende behandeling combineren met een wenkbrauw, baard, snor of haartransplantatie?

Een niet chirurgische behandeling zoals LLLT en XL Hair is enkel te combineren met een haartransplantatie op uw hoofdhuid.

Voor een wenkbrauw, baard en/of snortransplantatie kan er géén LLLT of XL Hair worden uitgevoerd.

Waarom moet ik een zweetband dragen en een nekkussen gebruiken na de behandeling en tot wanneer moet ik dit doen?

U dient in de eerste week overdag de zweetband altijd te dragen. Dit om te voorkomen dat de zwelling gaat zakken richting de ogen. Wanneer u gaat slapen, moet u in de eerste week het nekkussen gebruiken en kunt u eventueel de zweetband afdoen als u hier veel last van heeft.

Wanneer u wakker wordt, dient u de zweetband opnieuw te gebruiken. Ondervindt u géén last, dan is het advies om ook ’s-nachts de zweetband te gebruiken.

Welke medicijnen worden voorgeschreven om na een haartransplantatie in te nemen en tot wanneer moet ik deze blijven gebruiken?

Wij sturen u 1 week voor de haartransplantatie een recept toe. U dient dit recept uit te printen en mee te nemen naar uw apotheek voor het afhalen van de medicijnen. Visus Haarkliniek kan deze medicijnen niet aan u leveren, de bevoegde partij hiervoor is enkel uw eigen apotheek. Indien u op de dag van de behandeling de medicijnen niet meebrengt, dan heeft Visus Haarkliniek het recht om uw behandeling te annuleren. Hiermee wordt het onnodig nemen van risico’s voorkomen. Wanneer Visus Haarkliniek de behandeling annuleert om bovenstaande reden, dan bent u de gehele aanbetaling verschuldigt en heeft u géén recht op het terugkrijgen van uw aanbetaling. U dient opnieuw een volledige aanbetaling te doen voor het inplannen van een nieuwe behandeldatum.

Daarbij schrijven we de volgende 2 medicijnen voor die u zelf dient af te halen bij uw apotheek:

 • Prednisolon (ontstekingsremmer)

Meer informatie hierover leest u op: Apotheek.nl

 • Doxycycline (antibiotica)

Meer informatie hierover leest u op: Apotheek.nl

In het anamneseformulier heeft u aangegeven of u zelf medicijnen gebruikt. Indien dat het geval is, kijken wij of de door ons voorgeschreven medicatie samen kan worden gebruikt met uw eigen medicatie. Tevens controleert uw eigen apotheek dit ook. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt er gekeken voor een alternatieve medicijn die wel samen kan gaan.

Waarom moet ik een icepack gebruiken na de behandeling en tot wanneer moet ik dit doen?

Het kan zijn dat uw huid opgezwollen is. Dat is normaal. Het komt vooral voor wanneer er getransplanteerd is bij de inhammen of het voorste gedeelte van het hoofd, de zwelling zakt richting de ogen. In de meeste gevallen komt dit voor op de vierde dag na de operatie. U kunt de zwelling masseren volgens onze instructies.

Koelen en masseren mag alleen op huid waar niet op geopereerd is. Ook koelt u de eerste 3 dagen na uw behandeling uw voorhoofd met een ice-pack of zakjes gevuld met doperwten, elk uur voor 10 minuten. Het koelen van de huid en uw nek kunt u voortzetten tot 1 week na de behandeling, na 3 dagen kunt u afhankelijk van uw behoefte het gebruik van de icepack voortzetten en reguleren.

Het koelen van de huid zal de zwelling verminderen en oedeemvorming minimaliseren.

Hoeveel water moet ik drinken na een haartransplantatie?

Wij raden u aan om de eerste week minstens 3 liter water per dag te drinken. Dat zal helpen om het verdovingsvloeistof zo snel mogelijk uit uw lichaam te halen en de wondgenezing bevorderen.

Wanneer mag ik na de behandeling weer starten met roken, het drinken van thee, koffie of alcohol?

Eén dag na de behandeling kunt u weer cafeine houdende producten (koffie, thee) nuttigen.

We adviseren om minimaal 5 dagen vooraf aan de haartransplantatie te stoppen met roken en met het drinken van alcohol. Beiden hebben een negatief effect op de wondgenezing. Als u vindt dat stoppen niet haalbaar is, dan vragen we u om tot 5 dagen na de haartransplantatie niet te roken en géén alcohol te nuttigen.

Waarom mag ik niet naar het zwembad, de sauna of hammam na een haartransplantatie?

Wij raden dit in de eerste maand na de haartransplantatie af, omdat uw hoofdhuid nog niet is hersteld en de kans op infecties daarom hoger is. De sauna, hammam of zwembad zijn plaatsen waar bacteriën graag komen en vermeerderen.

Wanneer kan ik mijn hoofdhuid en haren weer wassen na een haartransplantatie?

Wij maken met u een afspraak voor de eerste wasbeurt. Dit doen wij samen in de kliniek van Visus Haarkliniek op dag 2 of 3 na de ingreep. Daarna mag u zelf het hele hoofd volgens onze instructies wassen. U blijft maximaal 5 minuten onder de douche. Vanaf de 10e dag na de ingreep mag u de hele hoofdhuid wassen met shampoo en conditioner (geen anti-roos shampoo!). Het is raadzaam om het eerste jaar na de ingreep een neutrale shampoo te gebruiken, zonder parfum, sulfaten en parabenen.

Waarom moet ik de zon en zonlicht vermijden na een haartransplantatie?

De nieuwe huid- en haarwortels zijn erg kwetsbaar. De eerste maand na de behandeling mag het behandelde gebied niet in de zon. De tweede maand draagt u zoveel mogelijk een hoed of pet ter bescherming. Wanneer dit niet mogelijk is, gebruik dan een goede beschermingsfactor (SPF 30 of hoger) en smeer de huid regelmatig in. Dit geldt voor alle huidskleuren.

Hoeveel dagen na de haartransplantatie kan ik weer geslachtsgemeenschap hebben?

In de eerste 2 weken na de haartransplantatie raden wij aan om géén geslachtsgemeenschap te hebben. Waarom?

 • Het gebied wat is behandeld is nog erg gevoelig, de kans op onbedoelde acties of het stoten van uw hoofd neemt toe;
 • Toename van zweet op uw hoofdhuid kan tot schade leiden;
 • Geslachtsgemeenschap vereist kracht en kan leiden tot meer druk in het lichaam, dit kan nadelig zijn voor het behandelde gebied;
 • Er bestaat een kans dat het donorgebied (achterkant van uw hoofd) gaat bloeden, doordat de bloedcirculatie in het lichaam versnelt.

Wanneer mag ik weer gel/wax/haarlak gebruiken?

Dat kan weer na 6 maanden na de behandeling. Dan hebben de geïmplanteerde grafts voldoende tijd om te versterken en uw hoofdhuid om te genezen.

Wanneer mag ik mijn haar weer kammen?

Na 1 maand mag uw haren weer voorzichtig kammen, uw hoofdhuid kan nog gevoelig voelen.

Wanneer mag ik mijn haar weer föhnen?

Na de operatie enkel met koude lucht. 1 maand na de operatie mag u weer föhnen met warme lucht.

Wanneer mag ik weer olie gebruiken op de hoofdhuid?

Dat mag vanaf 6 maanden na een haartransplantatie.

Hoelang blijft het verdoofde gevoel aanhouden (geïmplanteerde gebied)?

Het verdoofde gevoel in het geïmplanteerde gebied kan aanhouden tot 1 jaar. Bij de meeste patiënten is het echter na 3-6 maanden over.

Hoelang blijft het donorgebied gevoelig?

1 maand. U zult in de eerste maand vooral jeuk voelen en roodheid zien.

Zijn puistjes na de haartransplantatie normaal?

Puistjes na een haartransplantatie zijn normaal en kunnen ontstaan en aanhouden tot 6 maanden na de ingreep.

Wanneer mag ik weer conditioner gebruiken, moet dit ook neutrale conditioner zijn?

Wij raden aan om conditioner vanaf 1 maand na de behandeling te gebruiken. Dit moet wel, in het eerste jaar na de behandeling, neutrale conditioner (zonder parabenen, alcohol, parfum, olie).

Wanneer mag ik weer normaal slapen?

Na 7 dagen hoeft u géén nekkussen meer te gebruiken.

Wanneer zitten de haren(zakjes) goed vast gehecht?

De geïmplanteerde grafts beginnen zich vanaf 24 uur na de operatie te hechten aan de hoofdhuid. 10 dagen na de ingreep zitten ze goed en definitief vast.

Wanneer mag je weer naar de zonnebank?

2 maanden na de behandeling kunt u weer naar de zonnebank.

Top