Vragen over Algemene onderwerpen

Antwoord op al uw vragen over algemene onderwerpen met betrekking tot haaruitval en haartransplantatie behandelingen.

my-post-11

Julia

Team Leider Assistentes

 

Is er een leeftijdsgrens voor haartransplantatie?

Visus Haarkliniek heeft het beleid enkel patiënten te behandelen tussen 23 en 65 jaar. Haarverlies en -uitval wat begint vanaf het 20e levensjaar zal zich meestal voortzetten tot 35 jaar. Na een haartransplantatie kan de kaalheid zich nog verder ontwikkelen en kunnen er nieuwe kale plekken ontstaan. De getransplanteerde haren zullen echter niet uitvallen. U hoeft niet per se te wachten tot het haarverlies volledig is gestopt, u kunt tussentijds een haartransplantatie ondergaan. Dan voorkomt u een groter kaal gebied. Afhankelijk van uw donorgebied kunt u in de toekomst een tweede behandeling ondergaan.

Mijn haaruitval is recent begonnen, moet ik direct langskomen voor een behandeling?

Dat is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Haarverlies en -uitval wat begint vanaf het 20e levensjaar, zal zich meestal voortzetten tot 35 jaar. Na een haartransplantatie kan de kaalheid zich nog verder ontwikkelen en kunnen er nieuwe kale plekken ontstaan. De getransplanteerde haren zullen echter niet uitvallen. De grafts die we transplanteren, zijn afkomstig uit het gebied dat altijd haren blijft produceren. U hoeft dus niet per se te wachten tot het haarverlies is gestopt, u kunt tussentijds een haartransplantatie ondergaan. Dan voorkomt u een groter kaal gebied. Afhankelijk van uw donorgebied kunt u in de toekomst een tweede behandeling ondergaan.

Naarmate de leeftijd vordert, vertraagt de bloedcirculatie, neemt de kans op medicatiegebruik en andere aandoeningen toe. De wondgenezing vertraagt en de kans op een maximaal resultaat wordt minder vergeleken met uw jongere jaren. Wij adviseren u om hier rekening mee te houden.

Welke gebieden kunnen worden behandeld?

Een haartransplantatie kan worden uitgevoerd voor het opvullen van kale gebieden van de hoofdhuid, de wenkbrauwen en het baard/snorgebied. Daarbij kan er ook getransplanteerd worden op littekenweefsel of oude brandwonden.

Indien ik eerder een haartransplantatie behandeling heb gehad, is dit een belemmering voor een volgende haartransplantatie?

Afhankelijk van het kale gebied, is het soms nodig dat u in meerdere sessies wordt behandeld. Een andere reden kan zijn, dat u ontevreden bent over het resultaat van uw (eerste) haartransplantatie. Een volgende transplantatie behandeling kan minimaal 12 maanden na de vorige ingreep worden uitgevoerd. Uw hoofdhuid en donorgebied moet eerst volledig genezen zijn alvorens een volgende ingreep uitgevoerd kan worden. Bovendien moet u ook nog voldoende donorharen hebben in het donorgebied.

Hoeveel tijd moet er zitten tussen twee haartransplantatie behandelingen?

Een volgende transplantatie behandeling kan minimaal 12 maanden na de vorige ingreep worden uitgevoerd. Uw hoofdhuid en donorgebied moet eerst volledig genezen zijn alvorens een volgende ingreep uitgevoerd kan worden.

Kan ik tegelijkertijd met een haartransplantatie ook een baard, snor en/of wenkbrauwtransplantatie krijgen?

Indien het totaal aantal grafts wat er voor de meerdere gebieden nodig is een maximum heeft van 4000, dan kan kunnen de behandelingen tijdens één sessie worden uitgevoerd.

Ik heb een haartransplantatie gehad, na hoeveel tijd kan ik een baard, snor of wenkbrauwtransplantatie krijgen?

Indien een combinatiebehandeling van beide zones niet op dezelfde dag mogelijk is, dan adviseren we om 1 jaar na de haartransplantatie een andere zone te behandelen. Het donorgebied moet namelijk eerst volledig genezen zijn alvorens een volgende ingreep uitgevoerd kan worden en er weer donorharen kunnen worden geoogst.

Welke gebieden zijn geschikt als donorgebied voor een haar, baard, snor of wenkbrauwtransplantatie?

Voor alle transplantaties wordt het gebied aan de achterkant van uw hoofd, tussen de twee oren, gebruikt als donorgebied. Voor een baard, snor of wenkbrauwtransplantatie gaat de voorkeur uit naar grafts waar één haar uit groeit. Deze zijn veelal te vinden in het gebied net boven de nek of rondom de oren.

Wat betekent ‘Hair shock loss’ en wat zijn de effecten hiervan?

Haar shock loss wordt omschreven als snel gesynchroniseerd haarverlies na een haartransplantatie. Er bestaat een kans dat dit optreedt na een haartransplantatie, vooral in gebieden waar met een hoge dichtheid is getransplanteerd. Reden voor het ontstaan is een ‘trauma’ reactie van de huid en de hoeveelheid gebruikte verdovingsvloeistof. In de meeste gevalen is dit een tijdelijke reactie van de huid en groeien de haren opnieuw terug. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u er voor kiezen om deze zone 12 maanden na de behandeling opnieuw te laten behandelen.

Hoe wordt een haartransplantatie aangepakt bij cliënten met kroes/krullend haar?

Bij cliënten die van nature kroes/krullend haar hebben, denk daarbij aan een afrokapsel waarbij het haar dicht gekruld op elkaar is gestapeld, kan een haartransplantatie moeilijker verlopen. Wanneer de donorharen van het donorgebied worden verzameld, is er een kans aanwezig dat deze niet van goede kwaliteit zijn. Door de natuurlijke krul die het haar heeft, kan de graft er beschadigd of ‘gebroken’ uitkomen omdat de graft onder de huid doorkrult. Indien dit bij een groot deel van de donorharen het geval is, wordt de haartransplantatie geannuleerd. De verzamelde donorharen zijn dan namelijk niet geschikt om te implanteren in het te behandelen gebied.

Tijdens het eerste consult is het enkel mogelijk om de buitenkant van de grafts en hoofdhuid te beoordelen. Het is voor ons medisch team niet mogelijk om de graft onder de huid te zien. Om deze reden doen we bij cliënten met dit type haar een proefbehandeling, waarbij een aantal donorharen eruit worden gehaald en getransplanteerd. Indien daaruit blijkt dat de cliënt ongeschikt is of er géén goed resultaat kan worden behaald, wordt de behandeling geannuleerd en krijgt de cliënt zijn/haar geld terug.
Indien cliënt een proefbehandeling niet accepteert en direct/per se een haartransplantatie wilt, dan kan tijdens de haartransplantatie alsnog worden besloten om de behandeling af te breken. Cliënt heeft dan géén recht op teruggave van zijn/haar geld.

Kan ik een haartransplantatie behandeling krijgen indien ik Alopecia Areata heb?

Een haartransplantatie voor patiënten die last hebben van Alopecia Areata is mogelijk na beoordeling en goedkeuring van een dermatoloog. Dat kan uw eigen dermatoloog zijn, maar ook de dermatoloog van Visus Haarkliniek. Tijdens het eerste consult bij ons, zal dit beoordeeld worden.

Kan ik een haartransplantatie behandeling krijgen indien ik Alopecia Androgenetica heb?

Alopecia Androgenetica is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen en is in de regel goed te behandelen. Tijdens het eerste consult zal er een analyse uitgevoerd worden, zal uw geschiktheid voor een haartransplantatie worden beoordeeld en er uitspraak over worden gedaan.

Wordt een haartransplantatie vergoedt door mijn zorgverzekering?

Een haartransplantatiebehandeling wordt zelden vergoedt door de zorgverzekering. Een vergoeding is afhankelijk van de aard en oorzaak van de aandoening. Denk hierbij aan kaalheid door ziekte of een ongeval. Ook bij een medische aandoening zal het overleggen van een bewijs van een arts noodzakelijk zijn, alvorens aanspraak te kunnen maken op een haartransplantatie vergoeding. Indien u denkt mogelijk in aanraking te kunnen komen voor een vergoeding, dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw eigen zorgverzekeraar.

Heeft het seizoen van het jaar een effect op haartransplantatie?

Een haartransplantatie kan gedurende het gehele jaar worden uitgevoerd. Het is belangrijk om het behandelde gebied te beschermen tegen fel zonlicht. In de zomermaanden moet u hier beter en meer op letten. Zodra u dat doet, zijn er geen verschillen tussen de verschillende seizoenen gedurende het jaar.

Groeien er opnieuw haren in het donorgebied?

De grafts die uit het donorgebied worden gehaald, worden verwijderd samen met het haarzakje. Om deze reden groeien er géén nieuwe haren uit de plaatsen waar de haarzakjes zijn verwijderd. Er kunnen wel nieuwe haren groeien uit de omliggende zones, het donorgebied is namelijk een zone die niet kaal wordt.

Het ervaren team van Visus Haarkliniek werkt echter op een zodanige manier, waardoor dit niet zichtbaar is. De grafts worden verspreid, van verschillende zones geoogst, zodat in het donorgebied geen kaal gebied zichtbaar is. Een gemiddelde patiënt heeft 40.000 grafts in het donorgebied, daar wordt maar maximaal 4500 van weggehaald.

Via de pagina ‘Voor & Na kunt u onder andere de resultaten van het donorgebied van uw voorgangers zien.

Vallen de geïmplanteerde haren uit na een haartransplantatie?

De grafts die we transplanteren, zijn afkomstig uit het gebied dat altijd haren blijft produceren. Wanneer haren uit dit gebied naar een ander deel van het lichaam worden getransplanteerd, blijven ze levenslang groeien en vallen niet uit.

Is mijn geslacht van invloed voor een haartransplantatie?

Een haartransplantatie kan bij mannen een beter resultaat opleveren. Dit heeft te maken met het feit dat mannen vaak een snellere en betere bloedcirculatie hebben in de hoofdhuid. Tevens hebben mannen dikkere grafts en haren. Bij mannen ligt het slagingspercentage voor het gebied van de inhammen op 90-95% en voor het kruingebied 60-65%.

Grafts van vrouwelijke cliënten meestal dun zijn en vaak uit 1 of 2 haren bestaan, dit terwijl bij mannelijk cliënten de grafts variëren tussen 1-4 haren. Ondanks het transplanteren van het afgesproken aantal, kan het (subjectief ervaren) eindresultaat bij vrouwen een beperkte dichtheid zijn. Indien het behandelde gebied een groot oppervlak heeft, kan dit er toe leiden dat de (kale) hoofdhuid ook na de haartransplantatie nog steeds zichtbaar blijft. Het slagingspercentage van geïmplanteerde grafts bij vrouwelijke cliënten ligt gemiddeld op 65-70%.

Welke vormen van kaalheid kunnen bij mannen behandeld worden? (Norwood)

Graag leggen wij u dit uit op basis van de zogenoemde Norwood schaal. De Norwood schaal is een uiterst nuttig hulpmiddel om te bepalen hoe kaal een man is en of er iets aan die haaruitval kan worden gedaan. Tijdens het eerste consult bij Visus Haarkliniek analyseren wij uw vorm van kaalheid en categoriseren wij dit op basis van de Norwood schaal.

Kaalheid gecategoriseerd als Norwood schaal 1, heeft in principe geen haartransplantatie nodig. Daarbij is enkel LLLT of XL Hair mogelijk.

Norwood schaal 2 tot en met 5, kunnen worden behandeld met een haartransplantatie. Norwood schalen 6 en 7 zijn lastiger te behandelen, omdat het kale gebied ten opzichte van het beschikbare donorgebied, te groot is.

In de ‘ben ik geschikt’ test op onze website, kunt u de afbeeldingen van de Norwood schaal terugvinden.

Welke behandelingen zijn geschikt voor mannen?

Alle behandelingen die door ons worden aangeboden zijn geschikt voor mannen. Afhankelijk van het aantal grafts dat u nodig heeft, kan de voorkeur uitgaan naar één van de methoden. Dit wordt besproken tijdens het consult.

Welke vormen van kaalheid kunnen bij vrouwen behandeld worden? (Ludwig)

Graag leggen wij u dit uit op basis van de zogenoemde Ludwig schaal. De Ludwig schaal is een uiterst nuttig hulpmiddel om te bepalen hoe kaal een vrouw is en of er iets aan die haaruitval kan worden gedaan. Tijdens het eerste consult bij Visus Haarkliniek analyseren wij uw vorm van kaalheid en categoriseren wij dit op basis van de Ludwig schaal. Alle categorieën, schaal 1 tot en met 4, kunnen behandeld worden met een haartransplantatie.

In de ‘ben ik geschikt’ test op onze website, kunt u de afbeeldingen van de Ludwig schaal terugvinden.

Welke behandelingen zijn geschikt voor vrouwen?

Alle behandelingen die door ons worden aangeboden zijn geschikt voor vrouwen. Afhankelijk van het aantal grafts dat u nodig heeft, kan de voorkeur uitgaan naar één van de methoden. Indien u niet wilt dat uw haren worden geschoren, dan raden wij de DHI methode aan. Daarbij wordt enkel het donorgebied bijgeknipt. Dit wordt besproken tijdens het consult.

Kan ik een haar, baard en/of snortransplantatie krijgen na een geslachtsverandering (transgender)?

Wanneer na een geslachtsverandering de hormonen (opnieuw) in balans zijn, kan er een haartransplantatie worden uitgevoerd.

Heeft zwangerschap of het geven van borstvoeding een invloed op een haartransplantatie?

Wanneer u zwanger bent, borstvoeding geeft of in de afgelopen 2 jaar bent bevallen, dan kunnen wij u niet behandelen. De hormoonverandering in uw lichaam is mogelijk van invloed op haaruitval.

Is menstruatie (ongesteldheid), op de dag van een wenkbrauw- en/of haartransplantatie, een belemmering voor de behandeling?

Indien u op de dag van uw behandeling ongesteld bent, dan is dit in principe geen belemmering. Indien u lijdt aan ernstige bloedarmoede, dan raden we u aan om de behandeling uit te stellen naar een andere week.

Aan welke patiënten wordt een chirurgische behandeling geadviseerd?

Wij raden mannen met een kaalheidsvorm, Norwood schaal 2 t/m 5, te behandelen met een chirurgische behandeling.

Wij raden vrouwen met een kaalheidsvorm, Ludwig schaal 2 t/m 4, te behandelen met een chirurgische behandeling.

In de ‘ben ik geschikt’ test op onze website, kunt u de afbeeldingen van de Norwood en Ludwig schaal terugvinden.

Aan welke patiënten wordt een niet-chirurgische behandeling geadviseerd?

Een niet chirurgische behandeling werkt enkel voor bestaande haarzakjes. Het versterkt de haarzakjes onder uw huid en stimuleert haargroei uit deze zakjes. Indien er géén haarzakjes zijn onder de huid, dan heeft een niet-chirurgische behandeling geen effect.

Een niet-chirurgische behandeling kan ook als aanvullende behandeling op een haartransplantatie worden toegepast. Het stimuleert daarbij het herstel en maakt het behalen van het maximale resultaat mogelijk.

Vormt het hebben van HIV/AIDS een belemmering voor de behandeling?

Op de behandeldag wordt u gevraagd een HIV1/2 sneltest af te leggen, dit doen we door een paar druppels af te nemen via uw vinger. U bent vrij in het weigeren van een dergelijke test, echter behoudt Visus Haarkliniek het recht op om de patiënt dan niet te behandelen. HIV vormt namelijk enerzijds een gevaar voor onze medewerkers en heeft anderzijds een negatieve invloed op de verwachte uitkomst van een haartransplantatie. Bij een positieve uitslag wordt een brief aan de huisarts opgemaakt en wordt de patiënt gevraagd zich te melden bij de huisarts voor verdere analyse en bloedtesten. Indien u al bekend bent met HIV, dan kunnen we u in uitzonderlijke gevallen behandelen. De HIV moet onder controle zijn, u moet medicatie gebruiken en een verklaring vragen via uw huisarts. Indien de HIV onder controle en niet detecteerbaar is via onze sneltest, kan er vaak wel worden behandeld.

Tijdens de anamnese vragen we of u bekend met één van deze ziekten, zodat we uw algehele gezondheid en situatie kunnen beoordelen. Op basis daarvan zullen onze artsen bepalen of het medisch verantwoord is om u te behandelen.

Is een tattoo op de hoofdhuid belemmerend voor een haartransplantatie?

Een tattoo is in principe niet belemmerend voor een haartransplantatie mits deze méér dan 1 maand geleden is getatoeëerd. Na een haartransplantatie, kunt u een nieuwe tattoo 6 maanden na de transplantatie laten tatoeëren.

Zijn verslavingen belemmerend voor een haartransplantatie?

Een alcoholverslaving met overmatig gebruik en/of drugsverslaving, kan belemmerend zijn voor een haartransplantatie.

Verder raden wij aan om te stoppen met roken voor de behandeling. Nicotine vermindert de doorbloeding door uw hoofdhuid en zit daarmee een optimale wondgenezing in de weg. Vooraf aan de behandeling adviseren wij u om te stoppen met roken. Als u vindt dat dit niet haalbaar is, vragen we u om in ieder geval 5 dagen voor én 5 dagen na de haartransplantatie niet te roken.

Is er een lengte of gewichtsgrens voor een haartransplantatie?

Er is géén lengte en/of gewichtsgrens voor een haartransplantatie. Indien u langer bent dan 2 meter en/of last heeft van obesitas, kan de behandelstoel oncomfortabel voelen. Tijdens de haartransplantatie moet u rekening houden dat u 4 tot 6 uur in de stoel moet zitten.

Zijn hart en/of diabetespatiënten geschikt voor een haartransplantatie en waar moeten zij op letten?

Hart- en vaatziekten kunnen de kans op complicaties vergroten en gaan een goede genezing tegen. De kans op een stolling neemt toe. Bovendien wordt er tijdens een haartransplantatie, Adrenaline gebruikt om de bloedcirculatie te versnellen. Anesthesie verdoofd uw hoofdhuid dan beter en sneller. Indien u bijvoorbeeld last heeft van hartritmestoornissen heeft dit een negatief effect op uw algehele gezondheid. Om deze reden is het dan medisch niet verantwoord u cosmetisch te behandelen door middel van een haartransplantatie.

Mensen met diabetes hebben vaker last van haaruitval. Suikerziekte kan er toe leiden dat u eerder last krijgt van erfelijke haaruitval. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u een haartransplantatie met suikerziekte of diabetes wilt ondergaan. Diabetes vermindert namelijk de doorbloeding door uw hoofdhuid en zit daarmee een optimale wondgenezing in de weg. Om deze reden dient u er rekening mee te houden dat de groei van de getransplanteerde haren minder goed zal zijn. Normaal gesproken zal ongeveer 85 tot 90 procent van het getransplanteerde haar gaan groeien, voor diabetes patiënten is dit ongeveer 50 tot 60 procent. Tijdens het consult met onze arts, zal besproken worden of een haartransplantatie verstandig is en dit het verwachte resultaat gaat opleveren.

Wanneer kan ik weer een helm dragen na een haartransplantatie?

4 weken na de haartransplantatie kunt u weer een helm dragen.

Zijn Hepatitis B of C patiënten geschikt voor een haartransplantatie en waar moeten zij op letten?

Hepatitis B en C zijn géén absolute contra-indicaties voor een haartransplantatie, mits de kliniek beschikt over de juiste (veiligheids)protocollen, sterilisatieprotocollen, de juiste faciliteiten en goed opgeleide medewerkers. Visus Haarkliniek voldoet hieraan. Op de behandeldag wordt u ook gevraagd om een Hepatitis B sneltest af te leggen. Bij een positieve uitslag wordt een brief aan de huisarts opgemaakt en wordt de patiënt gevraagd zich te melden bij de huisarts voor verdere analyse en bloedtesten. Wanneer uw Hepatitis B onder controle is, kan er opnieuw beoordeeld worden of een haartransplantatie mogelijk is. Alle medewerkers die in het medisch proces betrokken zijn, zijn op de hoogte van deze protocollen en ingeënt voor Hepatitis B. Tijdens de anamnese vragen we of u bekend met één van deze ziekten, zodat we uw algehele gezondheid en situatie kunnen beoordelen. Op basis daarvan zullen onze artsen bepalen of het medisch verantwoord is om u te behandelen.

Vormt het gebruik van bloedverdunners een belemmering voor een haartransplantatie?

Wanneer uw bloed verdunt is, heeft u last van meer bloeding tijdens de ingreep. Indien het medisch verantwoord is, kan er in overleg met uw huisarts, eventueel voor gekozen worden om een paar dagen te stoppen met uw bloedverdunners. Mocht het tijdelijk stoppen met bloedverdunners niet mogelijk zijn, dan bent u ongeschikt voor een haartransplantatie.

Vormt een lage of hoge bloeddruk een belemmering voor een haartransplantatie?

Indien u structureel last heeft van een lage (een bovendruk lager dan 70) of van een hoge (een bovendruk na medicatiegebruik hoger dan 160) bloeddruk, kunnen wij u niet behandelen. Bij een lage bloeddruk neemt de kans op flauwvallen toe. Tevens bestaat er een kans dat niet alle delen van het lichaam voldoende bloed (dus ook zuurstof) krijgen. Tijdens een haartransplantatie behandeling vormt dit een risico. Hierdoor is de situatie medisch niet verantwoord.

Een hoge bloeddruk (hypertentie) is een relatieve contra indicatie voor een haartransplantatie. U mag tijdens de behandeling uw medicijnen blijven gebruiken. Indien uw bovendruk ondanks het medicatiegebruik méér dan 160 bedraagt, is de behandeling medisch niet verantwoord. Uw bloedcirculatie is dan erg snel, waardoor de kans op bloedverlies aanzienlijk wordt verhoogd. U dient ook rekening te houden met eventuele spanning / zenuwen net vooraf en tijdens de behandeling. Dit verhoogt de bloeddruk ook vergeleken met wanneer u rustig bent.

Tijdens de ingreep wordt de bloeddruk goed gemonitord door ons medische team. Vooraf aan de ingreep voeren wij een sneltest uit waarbij wij de stollingstijd (coagulation) analyseren, de zogenoemde Coagucheck. Dit doen we door middel van bloed af te nemen via uw vinger. Indien de stollingstijd méér dan gemiddeld is, dan vormt dit een risico tijdens de ingreep. Er kan dan tijdens de haartransplantatie een situatie optreden waardoor u te veel bloed verliest. Afhankelijk van het testresultaat, kan de behandeling gestaakt worden. We nemen geen risico’s.

Vormt alcoholgebruik en/of roken een belemmering voor een haartransplantatie?

Alcohol verdunt uw bloed en leidt tot meer bloeding tijdens de ingreep. Verder heeft alcoholgebruik een negatief effect op wondgenezing. Vooraf aan de behandeling adviseren wij u om te stoppen met alcoholgebruik. Als u vindt dat dit niet haalbaar is, vragen we u om in ieder geval 5 dagen voor én 5 dagen na de haartransplantatie géén alcohol te nuttigen.

Nicotine vermindert de doorbloeding door uw hoofdhuid en zit daarmee een optimale wondgenezing in de weg. Vooraf aan de behandeling adviseren wij u om te stoppen met roken. Als u vindt dat dit niet haalbaar is, vragen we u om in ieder geval 5 dagen voor én 5 dagen na de haartransplantatie niet te roken.

Kan ik korting krijgen als ik eerder ben behandeld bij Visus Oogkliniek?

Visus Haarkliniek heeft een kortingsafspraak met Visus Oogkliniek. Indien u eerder bij Visus Oogkliniek bent behandeld, dan heeft u bij ons recht op korting voor een haartransplantatie. Hoe hoog deze korting is, is afhankelijk van het aantal grafts dat u nodig heeft en de gekozen behandelmethode. Neem contact op met onze receptie voor het exacte kortingsbedrag. 

Deze kortingsafspraak is andersom ook geldig. Indien u bij ons eerst wordt behandeld, heeft u recht op korting op een ooglaserbehandeling bij Visus Oogkliniek. Voor het exacte kortingsbedrag, dient u contact op te nemen met Visus Oogkliniek. 

Om beroep te doen op de geldende korting, moet u ons een factuur kunnen tonen van de andere kliniek. Wij zullen deze factuur daarna controleren en op basis daarvan de korting toewijzen. 

 

Top