ARTAS Robotic FUE

De groeiende populariteit van haartransplantaties met Follicular Unit Extraction (FUE) heeft geleid tot belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van haartransplantatiechirurgie. ARTAS® Robotic (FUE) systeem is een belangrijke ontwikkeling op dit vlak. Deze volledig geautomatiseerde machine is de eerste robot die is ontworpen om de FUE haartransplantatieprocedure zeer precies uit te voeren.

Wat is de ARTAS FUE haartransplantatierobot?

Dankzij de toenemende populariteit van de FUE haartransplantatie gaan de technische ontwikkelingen op het gebied van chirurgische haartransplantatie snel. De ARTAS robot is een van de belangrijkste ontwikkelingen op dat gebied.

De ARTAS robot scant en digitaliseert een klein gebied van de hoofdhuid om iedere haar te identificeren door het gebruik van complexe softwarealgoritmes en op maat gemaakte chirurgische camera’s. Het is de eerste en enige geautomatiseerde FUE haartransplantatiemethode die gebruik maakt van een optisch geleidingssysteem voor de identificatie, locatie en extractie (‘oogsten’) van haarzakjes, uiteraard onder toezicht van een chirurg.

Artas Robotic FUE: procesbeschrijving

Wij geven u graag inzicht in het proces van de Artas Robotic FUE. Hieronder treft u een beschrijving van het moment van eerste kennismaking met de Artas Robotic FUE tot aan uw eerste nacontrole.

Eerste afspraak en anamnese

Onze patiënten die telefonisch of online een afspraak hebben gemaakt, worden vanaf het moment dat ze onze kliniek betreden op een vriendelijke en professionele manier opgevangen. Onze kliniek hanteert een ‘zero-waste’ beleid en werkt milieubewust. Patiënten krijgen daarom na binnenkomst géén papieren formulier, maar een tablet om het anamneseformulier in te vullen.

Het maken van foto’s

Nadat de formulieren zijn ingevuld en wij alle benodigde gegevens hebben geregistreerd, worden er foto’s genomen van onze patiënten vanuit 5 verschillende perspectieven. Dat gebeurt in een modern uitgeruste fotostudio waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologie. Alle foto’s die in onze studio worden gemaakt, worden enkel intern gebruikt voor het simulatieprogramma. Wanneer bij u de foto’s worden gemaakt, beoordeeld ons team van specialisten bestaande uit een dermatoloog, basisarts en haarspecialisten, alvast uw gegevens.

3D simulatieprogramma – ARTAS Hair Studio

Nadat er foto’s zijn gemaakt, gaat u verder naar onze consultatieruimte. Daarbij wordt de geschiktheid van het donorgebied en uw haarstructuur onderzocht en geëvalueerd. De verschillende foto’s die zijn gemaakt, worden opgenomen in het simulatieprogramma en er wordt een 3D beeld gecreëerd. Op basis van deze beelden worden er tekeningen en analyses gemaakt van de gebieden waar de te implanteren haren zullen komen. Tevens wordt er een schatting gemaakt van het aantal follikels die moeten worden getransplanteerd. Het simulatieprogramma toont u vervolgens een weergave van de verwachte situatie na de operatie. Samen met u wordt het verwachte resultaat beoordeeld en worden er aanpassingen gedaan op basis van uw persoonlijke wensen en behoeften.

consult van haar implantatie

Informatievoorziening

Indien u tevreden bent met het te verwachten resultaat en een goed gevoel heeft over het geheel, dan kunt u samen met onze arts een operatiedatum bepalen. Daarna krijgt u nog aanvullende informatie over het gehele proces. Deze informatie krijgt u ook per mail toegestuurd, zodat u het allemaal thuis nog eens op uw gemak kunt doornemen. Na deze stap bent u van alle informatie voorzien om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Als laatste wordt aan u gevraagd wat u graag zou willen eten op de dag van de operatie, zodat wij dit voor u kunnen verzorgen. Hierna wordt het consult afgerond en kunt u naar huis.

consult van haar implantatie
haartransplantatie behandeldag

Behandeldag: Laatste controles en uw goedkeuring

Op de dag van de operatie zal het behandelteam nogmaals al uw gegevens doornemen en u voorbereiden. Daarbij worden er op basis van het simulatieprogramma lijnen getekend op uw hoofdhuid. Hiermee wordt uw nieuwe haarlijn bepaald en aan u getoond met behulp van spiegels. Na uw goedkeuring kan de operatie beginnen. De ingreep start met lokale anesthesie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘Comfort-in’ naaldvrije injectieapparaat. Door gebruik te maken van dit moderne apparaat, beperken wij de pijn in het anesthesieproces tot een minimum. Er worden daarbij geen naalden gebruikt.

op uw gemak de haartransplantatie ondergaan

All-in-one entertainment systeem

Tijdens de operatie kunt u gebruik maken van ons all-in-one entertainment systeem, zodat u zich comfortabel en op uw gemak voelt. U krijgt daarbij een speciale bluetooth-headset met ‘noise cancellation’, zodat u maximaal kunt genieten van Netflix tot Spotify, Youtube en PlayStation.

op uw gemak de haartransplantatie ondergaan
hoofdhuid spanner voor uw artas robotic fue haartransplantatie

Hoofdhuid spanner (tensioner)

Wanneer de patiënt is voorzien van lokale anesthesie en is voorbereid voor het verwijderen van de follikels, is de eerste stap dat er een zogenoemde ‘tensioner’ wordt geplaatst op uw hoofdhuid. Deze ‘spanner’ is een klein plastic frame en wordt gebruikt om uw hoofdhuid te strekken. Hiermee kan de ARTAS Robotarm beter en preciezer de follikels selecteren. De ruimte binnen het frame is het gebied waarin de robot actief werkt.

Selecteren en isoleren van de follikels

Onze arts programmeert verschillende parameters in de computer om hiermee de werkzaamheden van de ARTAS Robot en uw operatie te begeleiden. De belangrijkste parameters waar rekening mee wordt gehouden zijn de punch-diameter, de Follicular Unit Graft selectie en de zone waaruit de follikels zullen worden geselecteerd. Wanneer de robotarm en de parameters zijn ingesteld, begint het selecteren en isoleren van de follikels van het omringende weefsel. Het zogenoemde ‘Optisch Geleidingssysteem’ van de ARTAS Robot scant het oppervlak van de hoofdhuid en selecteert de nodige hoeveelheid aan folliculaire eenheden. Dit systeem analyseert de hoofdhuid door hem uit te vergroten, waardoor het isoleren en vrijmaken van de follikels met microscopische precisie kan worden uitgevoerd.

behandeling artas robotic haarimplantatie

Dual Punch Mechanisme

Het mechanisme dat wordt gebruikt om de folliculaire eenheden van het omringende weefsel te isoleren, is het zogenoemde dubbele punch mechanisme. Dit apparaat heeft twee punches, een binnenste (scherpe) punch én een roterende buitenste (stompe) punch.  Tijdens het vrijmaken van de follikels, zorgt de binnenste punch er voor dat er een opening wordt gemaakt terwijl gelijktijdig de buitenste punch de follikels ontleedt van het omringende weefsel en naar het huidoppervlak haalt. Tijdens deze ingreep volgt de robot de bewegingen van uw hoofd. Deze methode minimaliseert de schade aan uw hoofdhuid en maximaliseert het behoud van de follikels.

behandeling van haar transplantatie

Het openen van kanalen

Na dit proces worden de verzamelde follikels onderzocht en geteld. Op basis van dit resultaat worden er zogenoemde kanalen geopend in het te implanteren gebied. Nadat de kanalen zijn geopend, zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de implantatie afgerond en wordt er een maaltijd pauze van 45 minuten ingelast. Na deze pauze wordt gestart met het implanteren van de follikels. De duur van deze fase hangt onder andere af van het aantal transplantaten, uw type haar en uw type huid.

behandeling van haar transplantatie
controle na uw haartransplantatie

Medicatiegebruik en inplannen van controleafspraken

Na de operatie zal u door ons team worden geïnformeerd over de te gebruiken medicatie. Alle mogelijke situaties die na de operatie kunnen optreden, worden u zorgvuldig uitgelegd. U weet precies waar u aan toe bent en welke acties u moet ondernemen indien het optreedt. Alle informatie over de nazorg worden u ook digitaal, per mail verstuurd. Zo bent u ook thuis van alle informatie voorzien. Voor uw vertrek wordt er een afspraak gepland voor de eerste nacontrole voor 2 dagen na de operatie. Op de derde dag na de operatie vindt de eerste controleafspraak plaats. Daarbij wordt uw haar gewassen en krijgt u uitleg over hoe u thuis uw haren dient te wassen om eventuele schade te voorkomen. Na deze eerste controle, worden uw vervolgafspraken voor de volgende controles ingepland voor 1, 3, 6 en 12 maanden na de operatie.

Veelgestelde vragen over de behandeling met de ARTAS Robotic FUE

 • Geeft de behandeling met het ARTAS Systeem een natuurlijk ogend resultaat?

  Ja. Het ARTAS Systeem kiest haarzakjes uit op basis van een hele reek digitale berekeningen. Haarzakjes worden vervolgens geoogst zonder dat het uiterlijk van het donorgebied wordt aangetast.

 • Groeit mijn haar direct terug?

  De groeifase van getransplanteerd haar is een langdurig proces. Zoals bij iedere haartransplantatie kost het tijd voordat een getransplanteerd haarzakje zijn eigen bloedtoevoer heeft ontwikkeld. Dit is zeer belangrijk, omdat bloed zuurstof en andere belangrijke voedingsstoffen voor natuurlijke haargroei vervoert. Ongeveer 3 maanden na de behandeling zult u nieuwe haargroei zien. Na 5-6 maanden is de verbetering van uw uiterlijk duidelijk zichtbaar. Na 12 maanden zien de behandelde patiënten het uiteindelijke, natuurlijke resultaat.

 • Laat het ARTAS Systeem littekens achter?

  Het ARTAS Systeem laat minimale littekens achter in het donorgebied, waardoor patiënten hun haar gewoon kort kunnen dragen. Het ARTAS Systeem lijkt nog het meest op de FUE-methode, die geen langwerpige littekens achterlaat. In plaats daarvan ontstaan er hele kleine ronde littekentjes op de plek waar de individuele haarzakjes worden geoogst. Deze ronde littekentjes zijn rozerood van kleur en nauwelijks zichtbaar, tenzij u uw hoofd volledig kaal scheert.

 • Is het effect van mijn haartransplantatie blijvend?

  Het resultaat van een behandeling met het ARTAS Systeem is meestal blijvend. De getransplanteerde haren gaan vaak een leven lang mee, aangezien ze geoogst worden van de achterkant van het hoofd, en daardoor niet vatbaar zijn voor de oorzaken die normale mannelijke kaalheid veroorzaken.

 • Hoe lang duurt een behandeling met het ARTAS Systeem?

  Een haartransplantatie met het ARTAS Systeem duurt 4-8 uur, afhankelijk van het gewenste resultaat.

 • Is een transplantatie met het ARTAS Systeem pijnlijk?

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een haartransplantatie niet pijnlijk. Bij aanvang van de behandeling wordt de hoofdhuid plaatselijk verdoofd. Mocht u tijdens de behandeling toch pijn voelen, dan zal de arts u nogmaals een plaatselijk verdoving geven.

  .

 • Moet ik na de behandeling een verband om?

  Ja. Gedurende de eerste nacht draagt u een antibacterieel verband ter bescherming van het donorgebied. U mag direct na de behandeling een pet dragen om het geïmplanteerde gebied te bedekken.

 • Kunnen mensen zien dat ik een haartransplantatie heb ondergaan?

  Dankzij de ARTAS behandeling zijn littekens nauwelijks zichtbaar. Getransplanteerd haar groeit geleidelijk gedurende een jaar, wat de kans verkleint dat mensen kunnen zien dat u behandeld bent.

 • Moet ik mijn hoofd scheren voor de behandeling?

  Nee, u hoeft uw hoofd niet kaal te scheren voordat u een behandeling ondergaat met het ARTAS Systeem. Wel is het belangrijk dat u uw haren kort knipt of trimt. Op die manier kan de arts het ARTAS Systeem gebruiken om nauwkeurig ieder haarzakje in beeld te brengen en te oogsten. Bij kleinere behandelingen kunt u ervoor kiezen om alleen het oogstgebied kort te knippen.

 • Wanneer kan ik weer aan het werk?

  Binnen een paar dagen na de behandeling met het ARTAS Robot Systeem kunt u weer aan het werk.

 • Wanneer is het veilig om je haar te kleuren na een haartransplantatie?

  Wanneer het haarzakje naar de hoofdhuid wordt overgeplant, wordt een kleine incisie gemaakt met een speciaal hulpmiddel in de hoofdhuid en wordt het haarzakje in zijn nieuwe positie geplaatst. Het lichaam begint onmiddellijk te helen in het nieuwe transplantaat en aangezien de incisie voor de follikel zeer klein is (~ 1 mm of minder), verloopt de genezing vrij snel en moet deze volledig worden genezen op de nieuwe locatie binnen 10 dagen na uw procedure. Als een patiënt zijn haar elke zes weken kleurt, raden we aan om 3 weken vóór en 3 weken na de haartransplantatie te kleuren. Het is 21 dagen lang genoeg om de wonden volledig te genezen en het is veilig om je haar te kleuren. Maar om risico te vermijden, kunnen we zeggen dat het veilig is om uw haar na 2 maanden te kleuren.

 • Hoeveel kost een ARTAS haartransplantatie behandeling?

  De prijs varieert en hangt af van de gewenste dichtheid. Voor een schatting kunt u onze prijslijst bekijken. U kunt ook een afspraak maken voor een gratis consult bij de VISUS Haarkliniek.